Közterület-használat

Bejelentésköteles tevékenységek információk

Hatáskörrel rendelkező, szerv neve
Illetékességi területe:
Budapest Főváros XIII. kerület
Ügyfélfogadás helye
1139 Budapest, Béke tér 1.
Ügyfélfogadási idő
Hétfő: 13:30 – 18:00
Szerda: 08:00-16:30
Péntek: 08:00-11:30
Hatáskörrel rendelkező, szerv telefonszáma
Hatáskörrel rendelkező, szerv email címe
Tájékoztató és folyamatleírás

Külön közterület-használati hozzájárulás nélkül, a tevékenység megkezdését megelőző bejelentés alapján használható közterületek esete.

Bejelentésköteles tevékenységek köre

Nem kell közterület-használati hozzájárulás:

  • a közút, a járda és a zöldterület építésével, javításával és fenntartásával kapcsolatos munkák elvégzéséhez;
  • fák és zöldterületek védelmét szolgáló berendezések elhelyezéséhez, fennmaradásához;
  • az úttartozékok és a közúti közlekedés szervezésének és irányításának céljait szolgáló berendezések elhelyezéséhez;
  • elektronikus hírközlési építmények, valamint közműves berendezések, illetve létesítmények hibaelhárításához szükséges munkák elvégzéséhez;
  • az élet- és balesetveszély elhárításához szükséges munkálatok elvégzéséhez, ide nem értve az élet- és balesetveszély elhárítását követő további építési munkálatokat;
  • futóversenyek útvonalának biztosításához;
  • a közügyek szabad megvitatása körébe tartozó, sajtóterméknek nem minősülő kiadványok osztásához, az ahhoz használt eszközök elhelyezéséhez, valamint a közügyek megvitatása körébe tartozó kérdésben való véleménycseréhez vagy aláírásgyűjtéshez használt, a felszínhez nem rögzített pultok felállításához és az azokhoz kapcsolódó, a szervezőt vagy a rendezvényt azonosító, illetve azzal összefüggő politikai vagy társadalmi célú közlést hordozó zászlók, molinók vagy más hasonló eszközök felszínhez való rögzítés nélküli elhelyezéséhez, helyszínenként összesen legfeljebb 2 m2 alapterületen, feltéve, hogy az nem jár kereskedelmi, vendéglátó vagy gazdaságireklám-tevékenység végzésével.

Közterület-használati hozzájárulás nélkül végezhető közterület-használat tényét is be kell jelenteni a használat megkezdése előtt a hatóságnak. A bejelentés módjára a kérelemre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, azzal, hogy a bejelentéshez szükséges külön formanyomtatvány letölthető a honlapról.

A kizárólag bejelentésen alapuló közterület-használatot a Budapest Főváros XIII. Kerületi Közterület-felügyelet jogosult ellenőrizni és jogellenes használat esetén helyszíni bírságot alkalmazni vagy közigazgatási szabályszegés megállapítása iránti közigazgatási hatósági eljárást kezdeményezni.

Közterület-használati hozzájárulás és bejelentés nélkül használható a közterület:

  • kizárólag kézi hordozású eszközökkel végzett, illetve a 30 percet meg nem haladó időtartamú film-, televízió- videó- és hangfelvételek készítése esetén, továbbá, ha turisztikai vagy családi célból készül a felvétel;
  • reklámot nem tartalmazó előtető, védőtető, ernyőszerkezet elhelyezése esetén, ha annak közterülettel érintkező felülete a 2 négyzetmétert nem haladja meg.
User

Csíkos Anna, Szöllős Csilla

III. emelet 303

Phone

Telefonszám

452-4100/5028, 5035

Amennyiben kapcsolatba szeretne lépni velünk, írjon nekünk!

Kérdésem van