Átadtuk Magyarország első SMART óvodáját

Rendhagyó módon először egy humanoid robot, ’Pepper’ üdvözölte a megjelenteket Magyarország első smart óvodájának ünnepélyes átadásán, és megköszönte a XIII. Kerületi Önkormányzatnak, hogy beköltözhetett a teljeskörűen korszerűsített Gyöngyszem Tagóvodába (Gyöngyösi sétány 5.). A felújítás 2022-ben kezdődött, és 2024 szeptemberétől vehetik újra birtokukba a gyerekek az intézményt. A beruházásra 2,7 milliárd forintot fordított a XIII. Kerületi Önkormányzat. A Gyöngyszem Tagóvoda új épületének felszereltsége és „okosotthon” jellegű automatizálása egyedülálló. Az „okos” koncepció ugyanakkor nem csak az épület kialakítására és fenntartására vonatkozik. Az önkormányzat pedagógiai programjában az is szerepel: a gyors digitális technológiai fejlődés teret nyert a mindennapjainkban, ezért kihagyhatatlan az óvodai nevelés folyamatából is. „A digitalizációt sokan a technológiai ellátással azonosítják, vagy éppen a háztartásoknak internethozzáférésével. Úgy gondolom, hogy ez kevés. A több – az az értő használat, és ezt az óvodában kell elkezdeni, és erre nevelni a jövő társadalmát. Nagyon fontos az is, hogy a gyermek ne csak technológiailag, hanem érzelmileg, szociálisan is támogatást kapjon az óvodákban, ennek a harmóniáját kell megteremteni, a digitális ellátást és a közösségi életre nevelést, felkészítést együttesen kell megvalósítani. Ez óriási pedagógiai feladat”, mondta ünnepi beszédében dr. Tóth József polgármester.

A Gyöngyszem Tagóvoda – Angyalföld zöldövezetében, a Gyöngyösi sétányon – 1981-ben épült. Az eredeti földszintes, alápincézetlen épület az idők során jelentősen elavult, nem volt alkalmas az érvényes szabványok szerinti funkcionális helyiségek befogadására. Az Archikon Építésziroda a tervezés során megtartotta a régi épület fő tömbjeit, azokra felhúztak egy új szintet, és a már emeletes tömböket összekötötték galériázott, könnyed, légies terekkel. Az épületben így minden olyan helyiséget ki tudtak alakítani, amely a korszerű óvodai működéshez szükséges.

A sétány felőli főbejárathoz tágas lépcsőházi tér kapcsolódik egy belső élő fával – növelve ezzel a belső terekben is a zöld részeket. Innen a földszint keresztirányú közlekedőrendszere és az emeletre vezető lépcső és a lift is közvetlenül elérhető. A tömböket összekötő galériás „játék-terek” a találkozás terei, amelyek a földszinten helyet adnak a mosdókkal és pedagógus szertárakkal kiegészített csoportszobák öltözőinek is. A szobákhoz a játszóudvar felől zöld növénysávval határolt teraszokat társítottak.

A foglalkoztatótermek a közlekedő két végére kerültek. Az egyik oldalon fejlesztő, mászófalas és kalandpark-jellegű eszközökkel felszerelt tornaszoba, műterem és sószoba, a másik oldalon tornaszoba, tankonyha és okos szoba található. Az emeleti négy csoportszobához is tartoznak mosdók és árnyékolt teraszok. Ezen a szinten kapott helyet a logopédiai, a gyógypedagógiai foglalkoztató, amely akár orvosi szobaként is funkcionálhat.

A sétány felől helyezkednek el az irodák, a nevelőtestületi szoba és földszinti kiszolgálóblokk fölött az emeletet ellátó háttérhelyiségek is – mosókonyha, női és férfi dolgozói öltöző és melegítőkonyha. Az egymás fölötti konyhákat étellift köti össze. Az épület teljesen akadálymentes. Az üvegfelületek előtt napkövető és szélérzékelős, motoros textilárnyékoló-rendszert építettek ki. A lapostető nagy részben zöldtető lett, ahova napelemek is kerültek.

„Az épület alapvető smart koncepciója a játszó- és foglalkoztató termekre épül. Ilyen helyiségek a digitális eszközökkel felszerelt okosszoba; a személyiségfejlődést az alkotás folyamatán keresztül elősegítő kreatív képzőművészeti műhely; a tankonyha, amely a közös főzés élményét nyújtja és tapasztalatot szerezhetnek a gyermekek az egészséges táplálkozásról; a tornaszobák fejlesztő eszközökkel. A teraszok és a játszóudvar tankertjeiben az óvodások közvetlen ismereteket kapnak a természetes környezetről, növénytermesztésről. Kamerákon keresztül a szülők is betekinthetnek az óvodai nevelési munkába. ’Pepper’, a humanoid robot elsősorban az ügyfélszolgálati feladatokat látja el. A gyermekek itt is – miként a kerület többi óvodájában – a BeeBot játékos robotikai tevékenységek során fejleszthetik logikai gondolkodásukat, sajátíthatják el a programozás alapjait. Az előző nevelési évben a munkatársak felkészültek az új eszközök és rendszerek megismerésére. Külön figyelmet fordítunk arra, hogy a gyermekek érzelmileg és szociálisan is fejlődjenek, ne csak technológiailag, és felkészüljenek – a jövő digitális kihívásai mellett – a közösségi életre is”, fogalmazott a polgármester.

Az épületben alkalmazott műszaki és gépészeti megoldásokkal – komplex monitorozó és optimalizáló épületfelügyeleti rendszer (Loxone) beépítésével – egy olyan okos középület jött létre, amely illeszkedik az Intelligens Kerület-koncepció jövőképébe: az intelligens eszközök (például okos világítás, okos termosztát, okos zárak, okos kamerák stb.) összekapcsolódnak és kommunikálnak egymással, valamint a felhasználóval, ezzel is segítve, hogy az intézmény kényelmesebb, biztonságosabb és energiahatékonyabb legyen.

Dr. Tóth József polgármester arról is szólt: „A XIII. Kerületi Önkormányzat 2019-től – a kiemelt óvodai beruházások programjában – korszerűsítette és bővítette a Vizafogó Tagóvodát, felújította a Hétszín Tagóvodát és Szivárvány Bölcsődét, a Csicsergő Tagóvodát. Ma ünnepélyesen átadjuk a Gyöngyszem Tagóvodát. Közvetlenül mellette helyezkedik el az Igazgyöngy Bölcsőde, amelyet 2018-ban újítottunk meg, 2023-ban pedig az ÖKO-játszóteret, amely szintén a Gyöngyösi sétány része. Már zajlik a Madarász Viktor utcában a Nyitnikék Tagóvoda felújítása. 2024 szeptemberében elindul az Ákombákom Tagóvoda és Minimanó Bölcsőde épületének modernizálása is a Visegrádi közben.”