Környezetvédelmi hírek

Az eső dacára is sok veszélyes hulladékot adtak le ősszel

Nyolc helyszínen 9.344 kilogramm veszélyes hulladékot adtak le kerületünk lakói az szeptember begyűjtési napon. Mennyiségi szempontból az idei volt a negyedik legjobb év azóta, hogy szervezetten gyűjtjük össze a veszélyes hulladékokat a XIII. kerületben.  

Minden évben kétszer, tavasszal és ősszel gyűjtjük be a veszélyes hulladékokat kerületünkben. Az önkormányzati szervezésű akció legutóbbi fordulójában, 2024. szeptember 28-án, szombaton 9.344 kilogramm hulladékot adtak le a kerületiek Újlipótvárostól a Vizafogón át Angyalföldig 8 helyszínen.

Újlipótvárosban a korábbiakhoz hasonlóan nagy volt az érdeklődés, mert azon a szeptemberi szombat délelőttön még nem volt jelentős eső. Délutánra viszont komolyabban eleredt, és a hulladékleadók száma is megcsappant. Ennek dacára jött össze a csaknem 9 és fél tonna a 8 helyszínen.

A tavaszi és az őszi akció összesített eredményét tekintve az idei volt a negyedik legjobb év azóta, hogy szervezetten átvesszük a veszélyes hulladékokat a XIII. kerületben. Ami pedig az utolsó három év eredményei illeti: a leadott mennyiség 2024-ben 34.800 kilogramm (34,8 tonna) lett, ez 2023-ban 41.700 kilogramm (41,7 tonna), a 2022-ben 37.800 kilogramm (37,8 tonna) volt.

Építési és bontási anyagok, valamit gumiabroncsok kivételével mindig átveszünk elektromos és elektronikai hulladékot, savas akkumulátorokat, festék- és lakkmaradékokat, növényvédő szereket, lejárt gyógyszereket és vegyszereket, fáradt olajat, olajos szűrőket és flakonokat, használt olajokat és zsírokat.