Smart

Hogyan válik a XIII. kerület okos várossá?

Önkormányzatunk folyamatosan honosítja meg a modern városirányítási módszereket és városüzemeltetési megoldásokat. Három fő célunk ezzel az, hogy javuljon a közszolgáltatások minősége, erősödjön a társadalmi részvétel és növekedjen az energiatudatosság. Ezek mind azt szolgálják, hogy tovább növekedjen a XIII. kerület lakóinak életminősége.

Már 49 ezer regisztrált felhasználója van a önkormányzati mobilalkalmazásunknak, a Budapest13 Smart City applikációnak. Ezen keresztül 2020 óta lehet például igényelni azokat az élelmiszerutalványokat, amelyeket évente adunk öregségi nyugdíjasoknak és szociálisan rászoruló aktív korúaknak. A funkció bevezetése óta összesen 106 utalványtípus, voucher jelent meg a rendszerben.

Az elmúlt években megújult önkormányzatunk, továbbá az Egészségügyi Szolgálat, az Intézményműködtető és Fenntartó Központ, a Prevenciós Központ, a Gondozóház és a Szociális Szolgáltató Központ honlapja. A honlapokon különböző szolgáltatások érhetők el. Az önkormányzati weboldalon egyebek között lehetőség van civil javaslatok benyújtására az úgynevezett közösségi költségvetés keretében, vagyis bekapcsolódni a közvetlen lakossági részvétellel megvalósuló tervezésbe.

A lakossági LED-csere programban több ezer hagyományos izzó ingyenes cseréjére került sor. Önkormányzati óvodáinkban levegőminőség-mérő eszközöket szereltünk fel. Ezek az energia- és a környezettudatosságot növelik.

A XIII. kerületi kerületi mobilapp, a sok megújított önkormányzati honlap, a LED-csere és a levegőminőség-mérés kézzel fogható példái annak, hogy mit tesz önkormányzatunk a XIII. kerület „okosításáért”. Bár az okos városok is téglából épülnek, bennük főszerepet játszanak a modern városirányítási módszerek és városüzemeltetési megoldások. A végső cél ezekkel az, hogy javuljon a közszolgáltatások minősége, erősödjön a társadalmi részvétel és növekedjen az energiatudatosság, mindezekkel pedig növekedjen a XIII. kerület lakóinak életminősége.

Ön hogyan tenné még okosabbá, sőt okos várossá a XIII. kerületet? Olvassa el és véleményezze SMART fejlesztési koncepciónkat! Várjuk javaslatait!