Egészségügyi hírek

Az új ügyeleti rendben is megmaradtak a kerületi ellátóhelyek

Októbertől már Budapesten is az Országos Mentőszolgálat szervezi az új alapellátási orvosi ügyeletet a kerületi önkormányzatok helyett. Jó hír, hogy az új rendszerben is megmaradtak a megszokott XIII. kerületi ellátóhelyek, vagyis a Révész utcai felnőtt és gyermek ügyeleti rendelés. Fontos változás viszont, hogy ha kisebb probléma van, akkor ezentúl a 1830-as ügyeleti számot kell tárcsázni, de ha nagyobb a baj, akkor a megszokott 112 segélyhívószámot.

Országosan egységessé vált az új orvosi ügyeleti rendszer, miután október 1-től már Budapesten is az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szervezi az alapellátást a kerületi önkormányzatok helyett. A fővárosiak számára ez azt jelenti, hogy korábbi kerületi orvosi ügyeletek és hívószámaik 2024. szeptember 30-án megszűntek, szerepüket 18 ügyeleti pont vette át. Ebből 15 helyszínen felnőtteket, 3 helyszínen gyermekeket látnak el.

A RÉVÉSZ UTCAI ÜGYELET TOVÁBBRA IS FOGAD

Az új ügyeleti rendszerben is megmaradt a felnőtteket és a gyermekeket ellátó XIII. kerületi Révész utcai rendelő.

XIII kerületi felnőtt orvosi ügyelet (hétköznap: 16 és reggel 8 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 24 órában):

  • Révész utcai Ügyeleti Központ – XIII. kerület (1138 Budapest, Révész utca 10-12.)

 
XIII kerületi gyermekorvosi ügyelet (hétköznap: 16 és reggel 8 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 24 órában):

  • Gyermekügyelet – XIII. kerület (1138 Budapest, Révész utca 10-12.)

 EGYSÉGES ÜGYELETI HÍVÓSZÁM: 1830

Az ügyeleti pontok felnőttek és gyermekek esetében is 1830 egységes ügyeleti hívószámon érhetők el 2024. október 1-től. Ezt a számot akut, de nem közvetlenül életveszélyes, a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható panaszokkal lehet hívni. Ilyenek például a hirtelen kialakult görcsök, a bizonytalan hasi vagy mellkasi panaszok és a nagyon magas láz.  A 1830-as szám hétköznapokon délután 4-től másnap reggel 8-ig, hétvégén és ünnepnapokon 24 órában hívható, de két telephelyen a szükséges esetekben a törzsidőn kívül is ellátást biztosít az OMSZ.

Életveszélyes helyzet esetén továbbra is a 24 órában működő 112 segélyhívó számot lehet tárcsázni. Életveszélyes helyzetnek minősül például az erős mellkasi fájdalom, a nehézlégzés vagy eszméletlenség.

AZ ÜGYELETI ELLÁTÁSRÓL

Az ügyeleti ellátást orvosok, mentőtisztek és okleveles kiterjesztett hatáskörű ápolók nyújtják, akik munkájukat orvos felügyelete mellett végzik. Munkájukat ápolók és gépkocsivezetők segítik, az ügyeleti hívásokat pedig erre a feladatra kiképzett személyzet fogadja. Ez a csapat biztosítja, hogy minden beteg gyors és szakszerű ellátásban részesüljön, függetlenül az ellátás helyszínétől vagy idejétől.

A hívást követően a mentőszolgálat munkatársa telefonon keresztül kikérdezi a hívót a panaszokról, és azonnal javaslatot tesz a további lépésekre. Amennyiben szükséges, a beteget ügyeleti ellátóhelyre irányítja, indokolt esetben ügyeletes orvost vagy mentőt küld a beteghez.

Az új ügyeleti ellátással kapcsolatos további információk az OMSZ honlapján találhatók: https://www.mentok.hu/ugyelet/

Az új ügyeleti rendszerrel kapcsolatos tudnivalókról Holopné Schramek Kornélia alpolgármester és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője nyilatkozott a TV13 műsorában. Az interjú itt nézhető meg:

https://fb.watch/u_hMTTDJdT/

Ügyeleti rendszerről plakát