Nevelés - oktatás

Folytatódik a kerületi óvodák felújítása

Az októbertől kezdődő 5 éves önkormányzati ciklusban újabb 3 óvodát és további óvodaudvarokat újítanak fel a XIII. kerületben. Erről dr. Tóth József polgármester beszélt, amikor megnyitotta az idei nevelési-oktatási tanévet.

A XIII. kerület 17 önkormányzati fenntartású óvodájának 127 csoportjába 3.000 gyermek jár ősztől. Az idei tanévnyitónak helyet adó Gyöngyszem Tagóvodában 10 csoport működik, egy-egy csoportban 25 gyermekkel.

A Gyöngyösi sétányon lévő Gyöngyszem Magyarország első okosóvodája lett különleges építészeti, gépészeti megoldásai, továbbá felszereltsége és pedagógiai programja révén. Van az intézményben például okosszoba, felszerelve digitális táblával és tabletekkel. Ehhez illeszkedve alkalmaznak majd olyan játékos robotikai tematikájú pedagógiai programot majd, amely fejleszti a gyerekek logikai gondolkodását. a Gyöngyszem épületét két év alatt újíttatta fel önkormányzatunk 2,7 milliárd forintból

ÚJABB 3 ÓVODÁT ÚJUL MEG

Dr. Tóth József polgármester a tanévnyitónA tanévnyitón dr. Tóth József polgármester elmondta, hogy az októbertől kezdődő 5 éves önkormányzati ciklusban újabb óvodákat és óvodaudvarokat újítanak fel a XIII. kerületben. A részletekről szólva kifejtette: jelenleg a Madarász utcai Nyitnikék Tagóvoda átépítése, korszerűsítése zajlik, majd az Angyalföldi úti Angyalkert és a Karikás Frigyes utcai Varázsliget Tagóvoda felújítása következik.

A polgármester felidézte, hogy a most véget érő ciklus 5 éve alatt 3-3 óvoda és óvodaudvar újult meg együttesen csaknem 10 milliárd forintból. 2020 és 2024 között összességében 27,3 milliárd forint jutott a XIII. kerületben az óvodahálózatra, az összeg 60 százalékát az önkormányzat állta, a maradék 40 százalék forrását az intézmények úgynevezett normatív állami támogatása fedezte. A polgármester egyébként sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Magyarország az Európai Uniós átlag felét sem költi a nevelésre és az oktatásra.

ÖSZTÖNZIK AZ ÖNÁLLÓ ÉS ÉLMÉNYALAPÚ TANULÁST

A tanévnyitón a XIII. kerületi tagóvodák ernyőszervezetének, az Egyesített Óvodának a vezetője, Erdélyi Nóra arról beszélt, hogy megvannak a kifejezetten jó anyagi, tárgyi és személyi feltételek a sikeres munkához. Erdélyi Nóra szólt arról is, hogy az előző tanévben számos eredményt értek el, ezekre alapozva pedig a következőre új feladatokat határoztak meg. Erdélyi Nóra Egyesített Óvoda vezető

A 2023/2024-es tanévben kerületszerte bevezették például a tematikus szülői értekezletek rendszerét, megalakították az úgynevezett intervenciós munkacsoportot, ami családoknak ad segítséget krízis esetén, továbbá gyógypedagógus és gyermekvédelmi koordinátort állítottak munkába. Az idei tanévben az intervenciós munkacsoport hatékony működtetésére és arra fognak koncentrálni, hogy ösztönözzék az önálló és élményalapú tapasztalatszerzést és tanulást az ovisok körében.

A tanévnyitónak helyet adó Gyöngyszem Tagóvoda vezetője, Kásáné Sulyok Ágnes elmondta, miközben az elmúlt két évben zajlott az épület átalakítása, új fiatal munkatársak ékeztek csapatukba, fejlesztették óvodapedagógia programjukat, egyúttal ők maguk is tanulják hatékonyan használni a beépített fejlett épületfelügyeleti rendszert.

A tanévnyitót az óvodába járó gyermekek műsora és a kerületi óvodapedagógusok énekkarának, a Filoména Kórusnak az előadása zárta.

Óvodások műsora a tanévnyitón