Környezetvédelmi hírek

Használt sütőolaj: ne öntse ki, mert átveszik!

Önkormányzatunk szervezésében évente kétszer, tavasszal és ősszel begyűjtjük a veszélyes hulladékokat, köztük a használt étolajat. Ezen túl azonban több XIII. kerületi helyszínen bármikor leadható ez a környezetkárosító, ugyanakkor értékes anyag.

 Magyarországon – becslések szerint – mintegy 25.000 tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban. Ennek mindössze nagyjából 2 százaléka, körülbelül 500 tonna kerül begyűjtésre. Mi lesz a többivel? Társasházakban vélhetően sokan kiöntik a mosogatóba vagy a vécébe, kertes házakban akár a földre. Ez azonban hiba, mert a használt sütőolaj jelentős környezetterhelést jelent: egyetlen cseppje akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

KÖRNYEZETSZENNYEZŐ, MÉGIS ÉRTÉK

Ha az étolaj a csatornahálózatba kerül, egyrészt növeli a szennyvíztisztítók terhelését, másrészt gátolja a természetes vizek autooxidációs folyamatait. Ha talajba jut, az olaj gátolja annak légáteresztő képességét. A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként keveredik a háztartási szeméttel.

A használt étolaj pedig érték, mert az ülepítés és a dekantálás, vagyis a szűrés után keletkező tisztított, használt olaj gyakorlatilag 100 százalékban újrahasznosítható. Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátásától mentesíthető a környezetünk, mintha 90 km-rel kevesebbet autóztunk volna.

A tisztított növényi olajat Magyarországon a Biofilter Zrt. biodízel gyártására adja át. A jelenlegi szabályozás értelmében Magyarországon 8,2 százalékos arányban kötelező biodízelt keverni a gázolajhoz, így tehát a lakosságtól begyűjtött étolaj közlekedési felhasználásra visszajuthat a lakossághoz vagy a logisztikai iparág szereplőihez.

HOL VESZIK ÁT?

Önkormányzatunk szervezésében évente kétszer, tavasszal a lomtalanításhoz időzítve és ősszel is begyűjtjük a veszélyes hulladékokat, köztük a használt étolajat. Vannak azonban olyan XIII. kerületi helyszínek, ahol év közben is leadható ez az anyag. Alább ezek listája.

  • FKF Hulladékudvar
    1138 Budapest, Pap Károly u.
  • Meséskert Tagóvoda
    1134 Budapest, Kassák Lajos u. 17
  • Gyermekkert Tagóvoda
    1134 Budapest, Tüzér u. 62.
  •  Hunyadi Mátyás Általános Iskola
    1138 Budapest, Karikás Frigyes u. 3.
  •  Lidl szupermarket
    1135 Budapest, Béke utca 2-4.
    1138 Budapest, Váci út 201.
  •  MOL benzinkutak
    1134 Budapest, Váci út 19.
    1138 Budapest, Pap Károly u.
  • Shell benzinkút
    1135 Budapest, Béke út 58.