Képviselő-testületi hírek

Megalakult az új képviselő-testület  

Az eddig megszokott tempóban és szakszerűséggel folytatódik a kerületfejlesztő munka 2024 és 2029 között – erről dr. Tóth József polgármester beszélt, amikor 2024. október 1-én megtartotta alakuló ülését a XIII. kerületi önkormányzat új képviselő-testülete. A városvezető munkáját három alpolgármester, Csiga Gergely, Holopné Schramek Kornélia és dr. Puchner Gábor segíti. A képviselő-testületi döntéshozatalt négy szakbizottság készíti elő, hasonlóan a 2019-2024 közötti időszakhoz. 

Megalakult a XIII. kerületi önkormányzat 22 tagú új képviselő-testülete. A grémium a régi-új polgármester, a posztra nyolcadszor is újraválasztott dr. Tóth József kezdeményezésére a lehető legkorábbi időpontban, a 2024. október 1-én indult új önkormányzati ciklus első napján reggel 9 órakor ült össze. A tanácskozáson 11 napirendi pont volt.

ESKÜT TETT A POLGÁRMESTER ÉS MINDEN KÉPVISELŐ

Elsőként a helyi választási bizottság (HVB) elnöke, Földes Tamás számolt be a 2024. június 9-én tartott önkormányzati és polgármester választás lebonyolításáról és eredményéről. Hangsúlyozta, hogy a voksolás törvényes rendben és eredményesen zajlott kerületünkben.

Ezután tette le az esküt dr. Tóth József polgármester (akit 77,79 százalékkal, 43.334 szavazattal választottak újjá) és a 21 önkormányzati képviselő. Az esküt tett egyéni választókerületi képviselők valamennyien, szám szerint 15-en az MSZP, a XIII. Kerületi Lokálpatrióták, a DK, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek közös jelöltjei voltak. Esküt tett a kompenzációs listán a képviselő-testületbe jutott 6 képviselő is: közülük 4 a FIDESZ-KDNP, 1-1 a Mi Hazánk és az LMP képviselője. A 22 képviselőt tekintve egyébként 3 új tag került be a testületbe.

képviselő-testület alakuló ülése

NÉGY SZAKBIZOTTSÁG ALAKULT, HÁROM ALPOLGÁRMESTERT VÁLASZTOTTAK

A megválasztottból az esküvel teljes jogú testületi taggá vált 21 képviselő és a testület 22. tagjaként a polgármester ezután arról döntött, hogy az előző ciklushoz hasonlóan négy szakbizottság alakuljon a képviselő-testületi döntések előkészítésére. A bizottságok a következők: Jogi és Közbiztonsági Bizottság (elnök: Magos Péter), Pénzügyi és Költségvetési Bizottság (elnök: Karácsonyi Zoltán), Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság elnök: Varga Zsanett), valamint Tulajdonosi, Kerületfejlesztési és Lakásgazdálkodási Bizottság (elnök Borszéki Gyula). Megválasztották a bizottságok elnökeit valamint képviselő mandátumú és külsős tagjait is.

Az új XIII. kerületi képviselő-testület ezután 3 alpolgármestert választott titkos szavazással. A döntés a polgármester személyi javaslatával megegyező lett, így a következő 5 évben a képviselőnek is megválasztott Csiga Gergely, Holopné Schramek Kornélia és dr. Puchner Gábor tölti be főállásban az alpolgármesteri posztokat a XIII. kerületben. Ők az előző ciklusban is alpolgármesterek voltak.

Megválasztott alpolgármesterek

A XIII. kerületi önkormányzat most megalakult képviselő-testülete 2024. október 10-én tartja következő ülését.