Újabb közösségi kert létesült kerületünkben

Zöldbe borult és új funkciókat kapott az az 1.750 négyzetméteres terület, amely az angyalföldi Országbíró lakótelepbe ékelődik, és amelyen a legutóbbi időkig egy bontandó panelépület állt. A telek kétharmadán most pihenő park, egyharmadán közösségi kert létesült, ez utóbbi már a második ilyen a XIII. kerületben. Az újabb közösségi kert ugyanolyan népszerű, mint a Kárpát utcai, mert ide is túljelentkezés volt a parcellákra – ismertette dr. Tóth József polgármester a teljesen átalakított lakótelepi terület átadásakor, 2024. szeptember 16-án, hétfőn.

Négy szakaszban teljesen átalakult az az 1.750 négyzetméteres terület, amely az Országbíró lakótelep részét képezi az Országbíró sétány mellett. Első lépésben önkormányzatunk megvásárolta a területet a Fővárosi Önkormányzattól. Második lépésben lebontattuk az ott álló, de már korábban megsüllyedt, több ponton megrepedt épületet, az egykori Szolgáltatóházat.

A harmadik lépésben két változatú terv készült a terület új életre keltésére. A helyiek internetes szavazással azt a javaslatot támogatták, amely pihenőpark és közösségi kert együttes létesítését irányozta elő. Innen indult 2024 tavaszán a kivitelezés, ami beruházás negyedik szakasza volt – idézte fel a kezdeteket dr. Tóth József polgármester.

PARK IS, KERT IS LÉTESÜLT

Az építési munkák végeredménye az lett, hogy a terület kétharmadán, 1.220 négyzetméteren pihenőpark létesült, egyharmadán, 530 négyzetméteren pedig közösségi kert. Ami a XIII. kerület legújabb parkját illeti: annak megjelenését a két szinten elhelyezett teraszok és a teraszokon zöld blokkokba telepített bokorfák csoportos megjelenése határozza meg.

A pihenőpark mellett kerítéssel elhatárolva helyezkedik el a közösségi kert, amelynek 530 m2-es területén 32 kiemelt ágyást, parcellát alakítottunk ki. Az ágyások egységesen 1,5 méter szélesek és 2 méter hosszúak. A közlekedőfelületek térkövesek, így mozgásukban korlátozottak számára is van lehetőség a kertészkedésre a 32 ágyás közül négyben.

A kertben 3 ponton helyeztünk ki csapot, ezek segítségével az ágyások öntözése simán megoldható. Az ágyások között egy pihenőpont létesült padokkal. A kertben helyet kapott 2 komposztáló, 2 piknikasztal, 3 kerékpártámasz is. Az ugyancsak a kertben található szerszámos kisházban öntözőkannákat és egyéb öntözési felszereléseket biztosítunk a kertbérlők számára. A területen új közvilágítás létesült 9 kandeláberrel.

TÚLJELENTKEZÉS A PARCELLÁK MŰVELÉSÉRE

A közösségi kert parcelláinak bérlésére július 3-án pályázatot hirdetett önkormányzatunk – mondta el dr. Tóth József polgármester. A túljelentkezés miatt közjegyzői sorsolással választottuk ki a nyerteseket. Velük havi 5 ezer forint bérleti díj fejében használati megállapodást kötöttünk.

Bár a kertészkedés alapvetően tél végi, tavasz eleji munka, még most ősszel is lehet olyan növényeket vetni, telepíteni, amelyek akár idén vagy évelőként a következő évben hozhatnak termést. Ilyenek például a sárgarépa, a petrezselyem, a vöröshagyma, a fejes saláta, a rukkola, a karalábé, a spenót, a sóska, a brokkoli, a kel, a káposzta, a hónapos retek és az évelő fűszernövények.

A beruházáshoz kapcsolódva az Üteg utcai kutyafuttatót is megújítottuk: az a 710 négyzetméteres terület új kerítést, ivókutat, ülőbútorokat, hulladékgyűjtőket és kutyajátékot kapott. Az új pihenő park és a közösségi kert melletti Országbíró sétányon helyeztük ki kerületünk második közösségi könyvszekrényét, amelybe bárki hozhat és onnan el is vihet magának olvasnivalót. Az Országbíró pihenőpark és közösségi kert kialakítása a telekvásárlással, bontással és a kapcsolódó beruházásokkal, tehát a kutyafuttató felújításával együtt összesen bruttó 480 millió forintba került.

Az átadó ünnepséget követően a 32 kerthasználó átvette a kezdőcsomagot a parcellák műveléséhez. Az érintettek nem csak kistermelők lesznek, hanem egy szorosabb személyes kapcsolatot ápoló kisközösség tagjai is.