Vadász Bence Ybl-díjas építész kapta idén a XIII. Kerületi Építészeti Díjat

Az építész szakma képviselőinek és az önkormányzat vezetőinek jelenlétében Vadász Bence vehette át az idei XIII. Kerületi Építészeti Díjat. Az elismerést dr. Tóth József polgármester nyújtotta át neki. Vadász Bence tervezte a XIII. kerületben például a Göncöl utcai háziorvosi rendelőt, az „Origó Házat” a Petneházy utcában, az önkormányzati fecskeházat a Béke utcában és a Láng Sport- és Szabadidőközpont épületeit. A díjátadó ünnepséget az építészet világnapja alkalmából a Radnóti Miklós Művelődési Központban rendezték meg; a RaM-ot Vadász Bence édesapja, Vadász György tervezte.

Építészeti díj átadó 2024

Az önkormányzat főépítésze, Massányi Katalin köszöntőbeszédében kiemelte: „A XIII. kerület az egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete a fővárosnak. Ismert, elismert építész irodák tervezték és tervezik ma is a kerület nagyobb, meghatározó épületeit, ami egyfajta garanciát jelentett és jelent továbbra is a magas építészeti minőségre, a polgári jó ízlés elősegítésére és az életminőség javítására is.”

Az önkormányzat 2013 óta ítéli oda a XIII. Kerületi Építészeti Díjat, amelyet az építészet világnapja alkalmából adnak át a városrészben az elmúlt harminc esztendőben épült és kiemelkedő építészeti színvonalú épület tervezőjének, aki jelentősen hozzájárult a kerület fejlődéséhez, építészeti arculatának, városképének meghatározásához.

Az idei díjazottat, Vadász Bence Ybl-díjas, Pro Architectura-díjas építészt, a Vadász és Társai vezető tervezőjét, műteremvezetőjét Skardelli György Kossuth-díjas építész méltatta. Laudálásában megemlítette az építész felmenőket, Vadász Mihályt és Vadász Györgyöt, valamint szólt arról is, hogy Vadász Bence építészetében „a szigorúságot már megtöri egy kis játékosság”, és nála a „funkciótisztelet, a logikára építkező tisztaság szintén megkérdőjelezhetetlen alapvetés, ami a portfoliójában igaz egy lakóházra, irodaházra, középületre egyaránt”.

Dr. Tóth József polgármester nyújtotta át a XIII. Kerületi Építészeti Díjat Vadász Bencének, aki elmondta: „A XIII. kerület egy igazán jó »Vadász-terület«, mert itt szeretik az építést és az építészeket is, és talán ezért is épülhettek itt meg apám házai és az általam, illetve az iroda által tervezett házak.”